Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ 2017

Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ 2017
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ

Ιστορικό

ΙΒ΄ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ 15562 

ΤΗΛ. 210-6513792 FAX.210-6546423


E-mail: agiatriadacholargou@gmail.com


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

            Κάτοικοι του Άνω Χολαργού που είχαν θερμή πίστη και ζήλο ιερό ξεκίνησαν με τη βοήθεια του Θεού να κτίσουν Εκκλησία. Μεγάλο το τόλμημα. Όμως ο Θεός είναι μεγαλύτερος και επέτρεψε να πραγματοποιήσουν το σχέδιο. Δημιούργησαν ένα σωματείο με την επωνυμία «Αγία Τριάς» (1963), το οποίο διαμόρφωσε την υπάρχουσα δεξαμενή νερού που ήταν στην πλατεία Πλαστήρα σε πρόχειρο εκκλησάκι. Εκεί λειτούργησε για 38 μέρες, το 40/λείτουργο των Χριστουγέννων, του ίδιου έτους. Παρουσιάστηκαν πολλά προβλήματα αμφισβήτησης του χώρου αλλά μετά από πολλές προσπάθειες-ενέργειες τελικά έγινε το πρώτο λυόμενο μικρό εκκλησάκι, όπως φαίνεται στην φωτογραφία, ξεχωριστή ενορία Αγίας Τριάδος Άνω Χολαργού, με το ΦΕΚ 114/1965.


Ο παλιός Ναός
Ο νέος Ναός
Το 1971 στις 18/10 στη θέση του πρόχειρου ναού θεμελιώνεται ο κάτω χώρος του σημερινού ναού. Τον θεμέλιο λίθο έθεσε ο νυν Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και τότε επίσκοπος Βρεσθένης, κ.κ. Δημήτριος. Από ‘δω αρχίζουν οι προσπάθειες των εκάστοτε Εκκλησιαστικών Συμβουλίων για την ολοκλήρωση του ναού, προσπάθειες που δίχως την αμέριστη συμπαράσταση όλου του ενοριακού πληθυσμού-οικονομική και ηθική-δεν θα είχαν ευοδωθεί. Στα έτη 1982-2002 ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι εργασίες ανέγερσης του άνω Ιερού Ναού (μπετά, τοιχοποιεία, εξωτερική επένδυση με πέτρα, σοβάντισμα, μαρμαρόστρωση και θέρμανση πατώματος και κλπ.) Στις 6 Απριλίου 2002 έγιναν τα θυρανοίξια του νέου περικαλλούς ναού, στον οποίο μέχρι σήμερα λειτουργούμε,  από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο. Παράλληλα στη συνέχεια διαμορφώνονται οι κάτω χώροι του ναού (γραφεία ιερέων – γραφείο Εκκλ/κού Συμβουλίου) αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων (πνευματικό κέντρο), Αρχονταρίκι, θεατρική σκηνή για γιορτές, αίθουσες κατηχήσεως και βοηθητικοί χώροι: κουζίνα-αποθήκη τροφίμων για πτωχούς, WC. Το 2003 διαμορφώνονται τα παρεκκλήσια: του Αγίου Φανουρίου στον κάτω παλαιό ναό, το παρεκκλήσι των Αγίων πολιούχων Αθηνών στην αριστερή είσοδο του ναού, του Αγίου Νεκταρίου  στο δεξιό κλίτος του Ιερού και του Αγίου Βλασίου στο αριστερό κλίτος του Ιερού. Το 2010 έγινε το περίτεχνο τέμπλο με πολλές σκαλιστές παραστάσεις προφητών-ευαγγελιστών και Δεσποτικών εορτών. Όλη η διαμόρφωση της πλατείας γύρω από το ναό έγινε με δαπάνη από το Δήμο Χολαργού. Και τέλος φέτος το καλοκαίρι 2015 ξεκίνησε δειλά-δειλά η αγιογράφηση του ιερού ναού που βρίσκεται σε εξέλιξη.ΔΙΑΤΕΛΕΣΑΝΤΕΣ ΙΕΡΕΙΣ:

-π. Ιωάννης Μακράκης 1965-1969

-π. Γεώργιος Αργυράτος 1970-2013

-Αρχ/της Χρυσόστομος Μητροπέτρος 1974-2003

-Πρωτ. Παναγιώτης Μητροπέτρος 1993-1995

-Αρχ/της Πολύκαρπος Καρβελάς 1993-1995

-Ιερομ/χος Εφραίμ Παπάς 1996-1997

-Αρχ/της Κλήμης Ζώκαρης 2004-1014

Σήμερα εφημερεύουν οι κατωθι ιερεισ
-Αρχ/της Ειρήναρχος Θεοδώρου,                                                                  Θεολόγος - Εκπαιδευτικός -  Προϊστάμενος ι. ναού
-Πρωτ. π. Πέτρος Κανναβός,
Θεολόγος - Εκπαιδευτικός   

-Πρωτ. π. Ιωάννης Πιλέρι Μπρούνο, Θεολόγος - Φιλόλογος  Δραστηριότητες ενορίας

1ον Εσπερινό Κήρυγμα και Παράκληση Θεοτόκου κάθε Τετάρτη 5-7 μ.μ. Υπεύθυνος: Αρχ/της  Ειρήναρχος Θεοδώρου. Κάθε χρονιά υπάρχουν αφιερωμένα θέματα, π.χ. ανάλυση Μυστηρίων - Θ. Λειτουργίας – Μακαρισμών κτλ.

2ον Φιλόπτωχο: Δίνονται δέμα αγάπης σε εξήντα άπορες οικογένειες κάθε μήνα και πραγματοποιούνται προσκυνηματικές εκδρομές, συνεστιάσεις, τέια, μπαζάρ το προϊόν των οποίων διατίθεται διά την οικονομικήν ενίσχυσιν του ιερού ναού και του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου (Ε.Φ.Τ.)

Υπεύθυνος Φιλοπτώχου: Αρχ/της Ειρήναρχος Θεοδώρου

3ον Σχολή Γονέων κάθε Κυριακή 11-12.30 μαζί με πρωινό για όλους (παιδιά κατηχητικών και γονείς) και κάθε τελευταία Κυριακή του μηνός συνάντηση αποκλειστικά για νέους (φοιτητές-επιστήμονες-νέοι γονείς)

Υπεύθυνος Σχολής: Πρωτ. π. Πέτρος Κανναβός

4ον  Κατηχητικά Σχολεία: Γίνονται συντροφιές κατηχητικών όλων των βαθμίδων -Νηπίου, Δημοτικού-Γυμνασίου-Λυκείου- κάθε Κυριακή 11-12.30 μ.μ. και διάφορες άλλες εκδηλώσεις, όπως εορτές-εκδρομές-θεατρικές παραστάσεις-αθλητικές συναντήσεις και άλλες.

Υπεύθυνος Νεότητος: Πρωτ. π. Πέτρος Κανναβός

Αιμοδοσία: 2 φορές το χρόνο


Υπεύθυνος: Αρχ/της Ειρήναρχος Θεοδώρου

Ιερά Εξομολόγηση: 5-7 μ.μ.

1ον )Κάθε Τρίτη και Παρασκευή Αρχ/της π. Ειρ/χος Θεοδώρου

2ον )Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη Πρωτ. π. Πέτρος Κανναβός

Αγρυπνίες: Μία φορά το μήνα, ανακοινώνονται στο μπλοκ (blog) της ενορίας

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Την Αγίαν Τριάδα ομοφρόνως δοξάσωμεν, την των Ορθοδόξων απάντων πρόφρονα αντιλήπτριαν· Αυτής γαρ ευδοκία ο Ναός ανίδρυται εκ βάθρων παμφαής. Διά τούτο ημείς πάντες οι Χολαργείς βοώμεν αξιοχρέως· Δόξα τω παντοκράτορι Πατρί, δόξα Υιώ ενανθρωπήσαντι, δόξα τω Παρακλήτω ημών, χαρίσματα νέμοντι.
Δεν υπάρχουν σχόλια: