Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ 2017

Ο ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΘΕΙΣ ΤΡΟΥΛΟΣ Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΧΟΛΑΡΓΟΥ 2017
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ Ι. ΝΑΟΥ

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη του Μελχισεδέκ Χερέτι στο "Romfea.gr"


Συνέντευξη στον Διευθυντή του Πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» κ. Αιμίλιο Πολυγένη, παραχώρησε ο Ελληνομαθής Επίσκοπος Ντεντοπλίς Τσκάρο και Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χατσίτζε (Πατριαρχείο Γεωργίας).

Ο Επίσκοπος Χερέτι κ. Μελχισεδέκ Χειροτονήθηκε την Κυριακή των Μυροφόρων 03/05/2009, στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος της Τυφλίδας, από τον Αρχιεπίσκοπο Μιτσχέτης και Τυφλίδας και Καθολικό Πατριάρχη πάσης Γεωργίας κ. Ηλία τον Β΄.

Η συνέντευξη του κ. Μελχισεδέκ στη «Romfea.gr» έχει ως εξής:

Αιμίλιος Πολυγένης: Σεβασμιώτατε, ήλθατε στην Ελλάδα με αφορμή την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού;

Επίσκοπος Χερέτι: Μάλιστα, έφθασα στο ακριτικό Διδυμότειχο της Ελλάδος από το ακριτικό Ντεντοπλίς Τσκάρο της Γεωργίας, και ήρθα για να συμμετάσχω στην χαρά του Πνευματικού μου Πατέρα Μητροπολίτου Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνού, όχι από υποχρέωση αλλά από ανάγκη της καρδιάς μου, αφού έζησα την αγάπη του, από την εποχή που ως λαϊκός φοιτητής έκανα μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, και έλαβα τους δύο πρώτους βαθμούς της Ιεροσύνης από των τιμίων χειρών του.

Αιμίλιος Πολυγένης: Θεοφιλέστατε, υπηρετείτε σε ακριτική περιοχή της χώρας Σας, θα μας πείτε παρακαλώ λίγα λόγια για την Επισκοπή Σας.

Επίσκοπος Χερέτι: Κύριε Πολυγένη, όπως είχατε γράψει και στην παρουσίαση της Επισκοπικής μου εκλογής πριν από 7 μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της Εκκλησιαστής επαρχίας μου ευρίσκεται εκτός των σημερινών συνόρων της Γεωργίας, δηλαδή στην Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν.

Την εποχή της Σοβιετικής Ενώσεως, συγκεκριμένα το 1921, όταν ο Ερυθρός Στρατός μπήκε στην Γεωργία και έκανε κατοχή, την περιοχή Χερέτι που κατοικείται από Γεωργιανούς Ορθοδόξους, την συμπεριέλαβε στην Σοβιετική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα η επαρχία μου είναι μια φτωχή περιοχή, σε μια μεγάλη αραιοκατοικημένη έκταση στην Ανατολική Γεωργία. Περιλαμβάνει την πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο στην οποία κατοικούν 15 χιλιάδες άνθρωποι και 12 χωριά με άλλες 15 χιλιάδες κατοίκους, καθώς και όλη την έκταση της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.

Η επαρχία μου βρίσκεται 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Τυφλίδα και 27 χιλιόμετρα από το Μοναστήρι Μπόντμπε, όπου υπάρχει ο τάφος της Ισαποστόλου και Φωτιστού της Γεωργίας Αγίας Νίνας. Δημιουργήθηκε με χωρισμό των παλαιοτέρων επαρχιών της Νεκρέσι και Χερέτι και της Μπόντμπε.

Αιμίλιος Πολυγένης: Άρα έχετε μια νέα επαρχία, υπάρχουν Ναοί και υποδομές;

Επίσκοπος Χερέτι: Ναι, στο τμήμα που βρίσκεται στην Γεωργία έχω 13 Ναούς που λειτουργούν, 3 πρεσβυτέρους και 1 διάκονο πού μόλις χειροτόνησα.

Δεν έχουμε άλλες υποδομές ούτε Επισκοπείο ή Εκκλησιαστικά Ιδρύματα και περιουσία Στην πόλη Ντεντοπλίς Τσκάρο όπου και ή έδρα μου, ο Καθεδρικός Ναός είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά υπάρχει και δεύτερος Ναός ερειπωμένος τον οποίον ανακαινίζουμε και αυτός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σεραφείμ του Σάρωφ και είναι όπως φαίνεται, ο πρώτος Ναός που αφιερώθηκε στον Όσιο στην τότε Ρωσική Αυτοκρατορία, αφού χτίσθηκε το1903 και Όσιος Αγιοκατατάχθηκε το 1902.

Πριν λίγο καιρό ή τοπική Κυβέρνηση παραχώρησε στην επαρχία μας ένα εγκαταλελειμμένο Νηπιαγωγείο, το οποίο σιγά - σιγά λόγω έλλειψης χρημάτων, ανασκευάζουμε για να γίνει κατοικήσιμο και χρηστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: